Fogcsikorgatásra botox kezelés

Megosztaná másokkal ?

Ma egy olyan témát hoztam, amelyről nem gondolják az emberek, hogy esztétikai kezelések során is tudunk segíteni. Sokakat érint. Vannak, akik tudnak róla,  és vannak, akik egyáltalán nincsenek tudatában. Pedig a fogcsikorgatás rendkívül gyakori probléma.

A fogcsikorgatás (bruxizmus) és a stressz között gyakran van kapcsolat. Miről is beszélek? A fogcsikorgatás leginkább a fogak erős és önkéntelen összeszorítását vagy dörzsölését jelenti, leggyakrabban éjszaka, alvás közben. Ezért sokáig nem is tűnik fel. Pedig a stressz, a felgyülemlett, hordozott feszültség, a szorongás vagy más lelki terhek gyakran járhatnak együtt ezzel a viselkedéssel.

Fotó: cookie_studio / freepik.com

A fogcsikorgatás és a stressz között sokféle kapcsolat lehet

1. Feszültség levezetése: Az emberek gyakran tapasztalják, hogy stressz vagy feszültség hatására gyakrabban jelentkezik a fogcsikorgatás. Ez lehet egy olyan sajátos reagálási módja a szervezetnek, amellyel levezeti a felgyülemlett feszültséget vagy szorongást.

2. Alvászavarok: A stressz okozta alvászavarok kísérője szintén gyakran lehet fogcsikorgatás. Az éjszakai feszültség vagy szorongás hatására hajlamosak vagyunk önkéntelenül megfeszíteni az állkapcsunk izmait.

3. Önkéntelen/öntudatlan szokások: Az emberek gyakran egyáltalán nincsenek azzal tisztában, hogy fogcsikorgatnak, mivel ez az alvás során történik. Az öntudatlan szokások szintén a már sokszor emlegetett belső szorongásra vagy stresszre utalhatnak.

4. Állkapocsfájdalom: Ha már régóta “űzzük” a fogcsikorgatást, annak bizony nyoma lesz. Az ugyanis hosszú távon károsíthatja az állkapocsizmokat és az ízületeket, ami fájdalomhoz és kényelmetlenséghez vezethet.

Hogyan kezelhető a fogcsikorgatás stressz esetén?

1. Stresszkezelési módszerek: A leghatékonyabbak a relaxációs technikák, mint például a meditáció, az autogen tréning, a különböző légzéstechnikák vagy a jóga, amelyik hatékonyan segíthetnek a stressz kezelésében, így csökkenhet a fogcsikorgatást.

2. Éjszakai szájvédő: Az orvosok gyakran javasolják éjszakai szájvédő használatát a fogcsikorgatás megelőzésére. Ez segít megvédeni a fogakat és az állkapocsizmokat.

3. Célirányos terápia: A stressz és szorongás kezelésére irányuló terápiák, például a kognitív-viselkedésterápia (CBT) segíthetnek az alvás minőségének javításában és a fogcsikorgatás csökkentésében.

Fotó: Shiny Diamond / pexels.com

Hogyann segít a botox kezelés? 

A szinte már mindenki által innen-onnan ismert botox, vagy más néven botulinum toxin, egy olyan anyag, amelyet orvosi és esztétikai kezeléseknél használnak. A botoxot először az izmok összehúzódásának csökkentésére fejlesztették ki, ám ma már széles körben alkalmazzák a ráncok csökkentésére és más egészségügyi problémák kezelésére. A botox az idegrendszerrel közvetlenül kommunikálva csökkenti az izomösszehúzódást. A kezelés gyors, minimális fájdalommal jár, és a hatás szinte azonnali és  3-6 hónapig tartós. Ekkor a kezelést ismételni lehet.

Fontos, hogy a botox kezelést képzett orvos vagy más egészségügyi szakember végezze, aki megfelelően érti az eljárásokat és felméri az egyéni egészségügyi állapotot. Az Álomarc Cosmedica Esztétikai Klinikán évek óta sikerrel végezzük a fogcsikorgatás kezelését. Nincs értelme szenvedni. Ha észleled magadon a fogcsikorgatás jeleit, vagy ha rendszeresen ébredsz fel fájdalommal vagy kényelmetlenséggel az állkapcsodban, akkor érdemes konzultálnod egy fogorvossal és/vagy egy olyan szakemberrel, aki segíthet a megfelelő diagnózisban és kezelési terv kidolgozásában.